Fra i går er det ikke lenger lov å ilandføre kveite på over to meter. Ifølge Fiskeridirektoratet skal storkveitene dumpes på havet, døde eller levende.
– Det høres i grunnen fornuftig ut. Og det får ingen store konsekvenser, ettersom det er svært sjelden det fanges kveiter over to meter uansett, sier Tommy Heggen som driver fiskeanlegget Steigen Sjøhus på Engeløya i Steigen.
Men at det fanges store kveiter i havet er det ingen tvil om. Heggen fikk så sent som i går napp fra terrassen på Steigen Sjøhus. I andre enden av snøret bet en 1,80 meter lang kveite på 80 kilo. Med andre ord et helt lovlig eksemplar, selv etter den nyeste lovendringen.
– Vil unngå at de blir menneskemat
Men hadde altså fisken vært 20 centimeter lengre, hadde Heggen måtte slippe den fri igjen. Det kommer frem i en endret versjon av utøvelsesforskriften til Fiskeridirektoratet:
«All fangst av kveite over 2 meter skal straks slippes tilbake på sjøen. Påbudet gjelder uavhengig av om kveiten er død eller dødende».
– Stor kveiter har gode gener
Redaktør Endre Hopland i sportsfiske nettstedet Hooked, støtter lovendringen. Men ikke først og fremst på grunn av fare for mennesker.
– For kveitene er dette fantastiske nyheter.
Kveiten er en fisk som godt tåler «fang og slipp» hvis det gjøres riktig. Den tåler godt å bli sluppet tilbake i havet, og det er opplagt at en stor kveite har mer i sjøen å gjøre, enn på land. En stor kveite har gode gener som man ønsker at blir videreført, sier Hopland.
Heggen i Steigen er enig.
– Kveita jeg fanget i går hadde fem kilo rogn. Det sier litt om hvor viktig disse eksemplarene er for reproduksjonen av arten.